Matagalpa - "Pohjolan helmi"

Kaupunki sijaitsee Keski-Nicaraguan ylängöllä 700 metrin korkeudella merenpinnasta Karibianmereen laskevan joen Rio Grande de Matagalpan yläjuoksulla, kymmenen vuoren ympäröimässä laaksossa. Managuasta, Nicaraguan pääkaupungista, sinne on matkaa 127 km. Oulusta kummikaupunkiimme on matkaa linnuntietä noin 9670 km.

Kaupungin alue on vanhaa chorotega- ja sumuintiaanien asuinaluetta. Kaupunkioikeudet Matagalpa on saanut vuonna 1862 ja kaupungin juhlapäivää fiesta patronalea vietetään 24. päivänä syyskuuta, samoihin aikoihin kuin Suomessa Oulu-päivää. Monet Matagalpassa käyneet pitävät kaupunkia viehättävänä maisemien ja miellyttävän ilmaston vuoksi. Se on sopivan viileä. Asukkaita kaupungissa on yli 100 000 ja kaupunki on rakennettu laajalle alueelle. Matagalpa on Oulun tavoin yliopistokaupunki. Se on myös kahvinviljely- ja karjatalousalueen keskus.


Köyhä barrio eli kaupunginosa Matagalpassa. Kuva: Kati Ylinampa.

Maaseudulta muutetaan Matagalpaan, alueen keskukseen, työn ja toimeentulon toivossa. Muuttoliikkeen seurauksena kaupungin laitamat ovat slummiutuneet. Tämä on johtanut muun muassa lasten aseman heikentymiseen. Lapset joutuvat vastuuseen perheen toimeentulosta, jolloin normaalisti lapsuuteen kuuluvat asiat kuten leikki ja koulunkäynti jäävät taka-alalle.